ΣΥΝΤΑΓΕΣ  
 
Μελιτζανοσαλάτα
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο ή 1 κρεμμύδι τριμμένο αλάτι
πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
½κούπα ελαιόλαδο
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλιές καρύδια κοπανισμένα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε μαζί με τη φλούδα είτε στη σχάρα είτε πάνω στο μάτι της κουζίνας τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν. Όταν κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα και όσα σπόρια μπορούμε. Βάζουμε τις μελιτζάνες στο μπλέντερ και, ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το σκόρδο ή το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Όταν η μελιτζανοσαλάτα γίνει σαν αλοιφή μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και ανακατεύουμε μέσα τα καρύδια και το μαϊντανό. Γαρνίρουμε με ελιές και κάπαρη. Μπορούμε, μαζί με τις μελιτζάνες, να ψήσουμε και 3-4 πιπεριές, τις οποίες πολτοποιούμε και τις προσθέτουμε στη μελιτζανοσαλάτα.

 
Κριθαροκουλούρα (ή ντάκος) Κρήτης
Το παξιμάδι που χρησιμοποιείται γι’ αυτό το έδεσμα είναι συνήθως στρογγυλό και έχει παρασκευαστεί με κρίθινο αλεύρι ή με μιγάδι (ανάμικτο). Η κριθαροκουλούρα με ντομάτα είναι πολύ γνωστή στην Κρήτη αλλά τελευταία άρχισε να γίνεται γνωστή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

1 κρίθινη κουλούρα
1 ντομάτα ώριμη
2 κουταλιές ελαιόλαδο αλάτι
ρίγανη
3 κουταλιές φέτα τριμμένη ή ξινομυζήθρα

Βρέχουμε ελάχιστα το παξιμάδι και το τοποθετούμε σε πιάτο. Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κομματάκια ή την τρίβουμε. Πασπαλίζουμε το παξιμάδι με ντομάτα, ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και φέτα ή ξινομυζήθρα. Σερβίρουμε ολόκληρο ή σπασμένο σε κομμάτια.
 
Σαλάτα χωριάτικη
2 ντομάτες σφιχτές
2 αγγούρια
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι γλιστρίδα (αντράκλα)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 πιπεριά
1 κουταλιά κάππαρη
5-6 ελιές μαύρες
½κουταλάκι αλάτι
100 γραμ. φέτα
1 κουταλάκι ρίγανη
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι

Πλένουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το μαϊντανό, την πιπεριά και τη γλστρίδα. Τα κόβουμε όλα κομμάτια και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε την κάππαρη, το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και τις ελιές. Ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη, λάδι και ξίδι και ανακατεύομε καλά. Τέλος προσθέτουμε και τη φέτα. Μπορούμε να βάλουμε στον πάτο της σαλατιέρας ένα παξιμάδι σπασμένο σε μπουκιές.
 
Γαύρος ή σαρδέλες σε ελαιόλαδο
1 κιλό γαύρο ή σαρδέλες
1 κουταλιά αλάτι
½κούπα χυμό λεμονιού
1 κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πλένουμε ταψάρια, αφαιρούμε τα κεφάλια και τα εντόσθια και τα βάζουμε σε λεκάνη με αλάτι και λεμόνι να τα σκεπάζει. Αφήνουμε το γαύρο στο λεμόνι περίπου 10 ώρες, ενώ τις σαρδέλες τις αφήνουμε 24 έως 30 ώρες ανάλογα με το μέγεθός τους. Δοκιμάζουμε να τραβήξουμε την ουρά μαζί με τη ραχοκοκαλιά και αν τραβιέται και το εσωτερικό είναι κάπως άσπρο παρά κόκκινο, τότε τα ψάρια είναι έτοιμα. Μπορούμε να τα φιλετάρουμε αλλά μπορούμε και να τα αφήσουμε όπως είναι. Μεταφέρουμε τα ψάρια σε βάζο ή γυάλινο δοχείο, κατά προτίμηση, και τα σκεπάζουμε με ελαιόλαδο.Πασπαλίζουμε με το σκόρδο και το μαϊντανό. Διατηρούνται στο ψυγείο αρκετές μέρες.
 
Παληκάρια ή πολυσπόρια
Εθιμικό φαγητό γνωστό σ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα. Παλιότερα παρασκευαζό- τανσε ειδικέςημέρες του χρόνου (εορτή Παναγίας 21 Νοεμβρίου, Αγίου Ανδρέα - 30 Νοεμβρίου κλπ). Οι αγρότες πίστευαν ότι με το φαγητό αυτό υποβοηθούν την καλή απόδοση των δημητριακών. Είναι όλαταόσπριαμαζί.Μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποιο είδος οσπρίου ή να προσθέσουμε κάποιο άλλο. Όμως, το σιτάρι είναι απαραίτητο.

100 γραμμ. στάρι
100 γραμμ. ρεβίθια
100 γραμμ. μπιζέλια
100 γραμμ. φασόλια
100 γραμμ. κουκιά
100 γραμμ. φακές,
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό, άνηθο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού

Μουσκεύουμε τα όσπρια σε νερό αποβραδίς, καλύτερα χωριστά το κάθε είδος. (Οι φακές δεν χρειάζονται μούσκεμα). Την επομένη βράζουμε πρώτα το στάρι με τα ρεβίθια για μισή ώρα περίπου. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε είτε σαν σούπα με το ζουμί τους είτε στεγνά σαν σαλάτα με ελαιόλαδο, λεμόνι, άνηθο και κρεμμύδι κατά βούληση.
 
Ομελέτα με κολοκύθια
1 κιλό κολοκύθια σε ροδέλες
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
6 αυγά,
½κούπα τυρί τριμμένο αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο

Τηγανίζουμε τα κολοκύθια μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Χτυπάμε τα αυγά με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τα κολοκύθια. Ψήνουμε για 2 λεπτά και αναποδογυρίζουμε την ομελέτα να ροδίσει και από την άλλη.
 
Πατάτες φούρνου λαδορίγανη
1,5 κιλό πατάτες
½κούπα ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
χυμό 1 λεμονιού

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβομε φέτες στενόμακρες ή στρογγυλές και τις βάζουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, περιχύνουμε με το λάδι, το λεμόνι και 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο και στη συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία.
 
Αυγά τηγανητά με ντομάτα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες αλάτι, πιπέρι,
2 αυγά

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και τηγανίζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σπάμε τα αυγά πάνωστη σάλτσα και τηγανίζουμε λίγο ακόμα να ψηθούν όσο τα θέλουμε.
 
Χορτόπιτες φούρνου
Για το φύλλο:
½ποτήρι νερό
½ποτήρι γάλα ή γιαούρτι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι αλεύρι (περίπου μισό κιλό)
Για τη γέμιση:
1 κιλό χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα,
καυκαλήθρες, τσόχους, λάπαθακλπ.)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο ή φέτα,
λίγο αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι: Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το γάλα ή το γιαούρτι και λίγο αλάτι. Τραβάμε αλεύρι από γύρω-γύρω και ανακα- τεύουμε με τα υγρά. Ζυμώνουμε σφιχτό και ελαστικό ζυμάρι προσθέτο- ντας επιπλέον νερό, αν χρειάζεται, ή λίγο αλεύρι αν δεν είναι αρκετά σφι- χτή η ζύμη ώστε να πλάθεται. Την αφήνουμε να σταθεί 1 ώρα. Εν τωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαραθούν, ρί- χνουμε και τα υπόλοιπα χόρτα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφή νουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, αφού κρυώ- σουν λίγο, ανακατεύουμε μέσα και το τυρί. (Μπορούμε και να το παραλεί- ψουμε ή να προσθέσουμε και 1 αυγό).Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια, ανοίγουμεφύλλα πάχους 2- 3 χιλιοστών και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια μεγέθους πιάτου καφέ ή και μεγαλύτερα. Βάζουμε πάνω1 κου- ταλιά γέμιση και διπλώνουμε στη μέση. Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν, αλείφουμε με ελαιόλαδο ή ασπράδι αυγού και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
 
Μυζηθροπιτάκια
½κιλό μυζήθρα (μαλακό ανάλατο τυρί)
1 αυγό,
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτήριφρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι
Για το πανάρισμα:
2 αυγά,
3 κουταλιές γάλα
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι και κανέλα για το πασπάλισμα

Ζυμώνουμε τη μυζήθρα με το αυγό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού ή το δυόσμο και τηφρυγανιά ή το σιμιγδάλι. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα. Με ένα κουτάλι παίρνομε κουταλιές από το μείγμα της μυζήθρας, πλάθουμε μπαλίτσες και τις πατάμε λίγο να πλατύνουν. Τις βουτάμε στο μείγμα του αυγού, τις περνάμε από το αλεύρι και τις τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα ή περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι και κανέλα.
 
Πίτα με ελαιόλαδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη
6 αυγά,
3 βανίλιες ξύσμα και χυμό 2 πορτοκαλιών
½κούπα γάλα ή γιαούρτι
½κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε προσθέτοντας τους κρόκους, τις βανίλιες, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το αλεύρι και τέλος τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν και μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
 
 
 
Βιολογικές καλλιέργειες

Αν και το προϊόν που παράγεται με
τη συμβατική καλλιέργεια είναι απαλλαγμένο από κάθε μορφής επιβάρυνση, όλο και περισσότεροι καλλιεργητές στρέφονται τα τελευταία χρόνια προς τη βιολογική καλλιέργεια γνωρίζοντας πως και αυτή η μορφή είναι εύκολη δεδομένων των φυσικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών συνθηκών του νησιού.Ωστόσο, το βιολογικό ελαιόλαδο της Κρήτης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των καλλιεργητικών συνθηκών και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
 
 
 
Το περισσότερο λάδι στον κόσμο!

Πολλά χορταρικά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά, ψάρι και ελάχιστο κρέας συνθέτουν το καθημερινό διαιτολόγιο των Κρητικών.Ωστόσο, στο παραδο- σιακό διατροφικό πρότυπο της Κρήτης δεν υπάρχει καθόλου ζωικό λίπος και
καθόλου σπορέλαιο. Υπάρχει μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη διατροφή των ανθρώπων,ωμό και μαγειρεμένο.Από την αρχή ενός γεύματος μέχρι το τέλος, το ελαιόλαδο είναι αυτό που κυριαρχεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, ο μέσος όρος κατανάλωσης ελαιολάδου κατ’ άτομο στην Κρήτη είναι περίπου 35 λίτρα το χρόνο, ποσότητα πολλα πλάσια από αυτήν που καταναλώνεται σε άλλες μεσογειακές περιοχές.
 
 
 
Ελαιόλαδο και γαστρονομία

Παράλληλα με την κρητική διατροφή, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα άρχισαν να ανακαλύπτουν την κρητική γαστρονομία, την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού, ένα θησαυρό γεύσης και υγείας. Δημιούργημα των απλών ανθρώπων της Κρήτης, περιέχει τη συσσωρευμένη εμπειρία πολλών αιώνων, τη λαϊκή σοφία και ευρηματικότητα και την ποικιλία των τοπικών προϊόντων.Ωστόσο, κρητική κουζίνα είναι απλά ο τρόπος να μαγειρεύει κανείς με αγνά φυσικά προϊόντα, σε γευστικούς συνδυασμούς, και να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο. Αν και η κρητική γαστρονομία έχει πολλά μυστικά που απαιτούν σοβαρή μελέτη, μπορούμε να ξέρουμε όλοι έναν από τους απλούς βασικούς κανόνες της: εξαι- ρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
 
 
 
 
 
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  
 
Μετά τη συγκομιδή της ελιάς από τον ελαιώνα, η ελιά μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο, όπου περνάει μεσα απο διάφορα στάδια ωστε να αρχίσει η διαδικασία της παραλαβής του ελαιολάδου..



Η έναρξη της επεξεργασίας αρχίζει με το πέρασμα του καρπού από ειδικά μηχανήματα για καθάρισμα από τα φύλλα και πλύσιμο.

Το καθάρισμα από τα φύλλα γίνεται με αυτόματο αποφυλλωτήριο. Η φροντίδα αυτή είναι απαραίτητη γιατί μια μεγάλη ποσότητα φύλλων όταν αλεστεί μαζί με τον ελαιόκαρπο προσδίδει στο ελαιόλαδο πικρή γεύση και αρκετή χλωροφύλλη (πράσινο χρώμα) η οποία δεν βοηθά στη διατήρηση της ποιότητάς του.
περισσότερα
 
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  
 
 
Κρητική διατροφή - υγεία
Η κρητική κουζίνα με το αγνό ελαιόλαδο, τα πολλά όσπρια, τα λαχανικά, αλλά και η νηστεία κάνουν αιωνόβιους τους Κρητικούς! ...
διαβάστε περισσότερα
δρόμοι ελιάς
Ελιές σε μινωικές τοιχογραφίες, δέντρα, κλωνάρια και καρποί σε παραστάσεις προϊστορικών αγγείων, κουκούτσια ελιάς σε ανασκαφές …
διαβάστε περισσότερα
ιστορία λαδιού
Το ελαιόλαδο είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πρότυπο σωστής και υγιεινής ...
διαβάστε περισσότερα
σύνδεσμοι
Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να δείτε χρήσιμους συνδέσμους εταιρειών παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου …
διαβάστε περισσότερα
CRETAN OLIVE OIL © 2011, Eπιμελητήριο Ηρακλείου - Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου
Κορωναίου 9, 71202, Ηράκλειο Κρήτης Τ. +30 2810 241034 - F. +302810247043
E-mail: info@cretan-oliveoil.gr Σχεδιασμός - ανάπυξη ENTERCITY